Follow by Email

Friday, 13 January 2012

Kiffarah dosa ibu/ibubapa

Ramai ibu, bapa atau ibubapa yg tidak menyedari tindak tanduk, perbuatan, sikap mereka etc yg lalai dr Allah akan memberi kesan buruk terhadap kebahgiaan dan kegembiraan anak2 semasa masih kecil atau yg sudah dewasa.

Sebagai orang Islam, mereka sepatutnya lebih banyak memohon keampunan dan mensyukuri ni'mat yg Allah berikan setiap masa. Beberapa kisah dipaparkan utk pedoman kita agar lebih berhati2 semasa menjalani hidup di dunia ini.

Seorg pembaca yg jg sorg isteri sentiasa dianiaya suami meminta pandangan Dato Tuah Iskandar, knp dia sentiasa jadi bahan kezaliman suaminya, disepak, dipukul etc. lalu motivator tersebut mencadangkan agar isteri tadi memohon keampunan dari ibunya, krn mgkn ibunya ada terasa hati dgn perkataan atau perbuatannya. Isteri tersebut menyatakan dia sudah melakukannya dan ibunya menyatakan dia(ibu) sudah memaafkannya dan tidak merasa kecil hati langsung.

Hi dato, senangnya idup! Scan la Tok oi...itulah yg clah cadangkan dlm imetro. Nak tau kenapa isteri tersebut tidak bahagia dlm perkahwinannya? Sebenarnya adalah dari dosa siibu(mak kepada isteri malang tadi) yang telah menderhaka kpd suami tetapi tidak meminta maaf kpd suaminya(ayah kpd isteri malang). Kifarah atas dosa tadi, kesan buruknya ditanggung oleh sang anak..kesiankan?

 

No comments:

Post a Comment