Follow by Email

Thursday, 1 August 2013

24 Ramadhan 1434..malam lailatul Qadr..

*24 Ramadhan 1434H..
(umat Islam di england berpuasa sehari sebelum msia..jadi bagi mrk..25 ramadhan 1434)

setelah hampir sebulan ramadhan kita berpuasa, clah sbnarnya lupa tentang malam lailatul Qadr. tahun lepas, semasa clah sedang solat tahajjud, clah diberitahu ttg malam itu adalah malam lailatul Qadr, iaitu mlm ke 21 umat Islam di msia berpuasa.

agaknya dah lepas kot lailatul Qadrnya..ujar clah dlm hati. tak palah, tugas kita adalah beribadah dan ada jg tugasan tambahan(utk clah). samada terkena malam lailatul qadr atau tidak, kira nasib la.

malam tadi ada forum perdana ehwal Islam, mak tgh tgk kat tv1, bercerita ttg lailatul qadr..clah tumpang sekaki..selalunya clah tak minat sgt rancangan ni. masa rancangan ni memula diperkenalkan bbrp tahun dulu,  mmg syok, ramai ustaz2 dan tok2 guru dijemput, tanpa mengira fahaman politik. ustaz Hussein yee misalnya(mmg clah minat), bila menyampai mesej Islam..beliau menangis, clah pun menangis sama. insaf jap..(jap je?..huhu..) skrg ni ustaz2 yg pro kjaan shj yg dijemput. huh..membosankan betul. balik2 cite yg sama..dah la mrk tu ada yg ckpnya berdegar2..mcm nak berpidato pulak. Lagi, dalam fb pun byk post ttg lailatul qadr ni.

lepas solat isya' malam tadi, clah teruskan buat solat tobat utk bbrp org. bila malas menjelma, dan perutpun kelaparan, clah ambik nasi lebihan dari periuk utk dibuat nasi goreng. mak masak nasi lain(selalu mak yg masak. kalu clah yg masak, mak tak makan, dia kata keras la..itu la ..ini la..huh..mak masak sendiri, senang cite..clah tukang makan je(nasi je..lauk clah masak sdri la)..hehe..susah kalu ada dua tukang masak, yg berlainan resepi, dan berlainan taste..)

rehat jap, pas tu sambung solat tahajjud. masa clah lakukan solat terawikh pukul 4 lebih.. clah ternampak cahaya yg pernah clah citekan dulu. cahaya kekuningan yg terang menyilau. alamak..mesti ada hal ni. ada nak kena buat jihad ke..jap agi tanya. clah teruskan jgk solat. terasa dan ternampak terjahan percikan kumpulan cahaya menusuk2 sampai ke tulang. tak sakit, cuma rasa menyegarkan...sbnarnya clah boleh nampak cahya terus ke atas..tak da hijab..kemudian clah terdengar suara pemberitahuan..

Malam lailatul qadr..malam seribu bulan...bersamaan 83 tahun...(persis macam pemberitahuan kalu kat perhimpunan skolah etc).

habis solat witir, clah solat istikharah utk scanning. clah tanya ada apa(tak abis2 bodo..hehe)
jawapannya(lebih kurang begini):
Allah memberitahu kamu ttg lailatul qadr sebab sayangkan kamu..
clah jawab..yg clah pun sayangkan Allah..
lepas tu clah dgr, clah disuruh kejutkan yg lain utk memberitau ttg datangnya lailatul qadr..
clah kata clah belum habiskan lagi solat(utk rawatan).
jawapan(lebih kurang begini):tak pa..esok boleh teruskan. ini lagi penting..

pukul 4.39 pagi, clah start mesej kenalan, kawan clah dan adik2 clah. kenalan clah, kwn clah dan seorg adik clah terima mesej tersebut. adik yg dua lagi.. alamak..abis kredit la pulok.clah kejutkan mak.
"bangun mak..lailatul qadr.."
"bakpo baru gerok?(kenapa baru kejutkan)", ujar mak kesal..
"nak abiskan solat dulu", jawab clah..
clah cal pulak guna phone rumah. cal adik2..kakak2..anak2 sedara dan sepupu clah. ada yg dpt ada yg tak. nasib la..

kemudian clah top upkan hp. antar mesej kat dua pesakit clah..
clah lihat jam, pukul 5 pagi..clah rehat kejap lagi..ketar masih belum abis dgn peristiwa tadi..bbrp minit kmdian, clah teruskan dua solat tahajjud utk berjihad memperbetulkan syiah...
subhanallah..alhamdulillah..syukur ya Allah..!!  

*kpd sesiapa yg mempersoalkan tarikh sebenar puasa..


24 comments:

  1. 1.cuba cik lah scan Allah lebih sayangkan cik lah ke lebih sayang saya :)

    2.dah lepas malam al- qadar baru nak beritau.
    3.cam lahat datu gak dah tentra malaysia istihar menang baru cik lah nak jihat.
    *ni bukan marah tapi nasihat....pinjam kate p.ramlee

    ReplyDelete
    Replies
    1. oleh krn mi mid dah beri lampu hijau utk clah scan dia, clah dah scan. baca baik2 ok:

      Fasiq. suka mempersendakan walaupun tahu ia(sesuatu perkara yg disendakan itu) benar. dia akan kekal fasiq. setan mmg suka dia. setan hantar kabel (utk dia tetap melakukan apa yg dilakukannya).

      bila dia mati esok2..Allah menghinakan dia dgn mengatakan(mempersendakan dia pula):

      "PILIHLAH NERAKA MANA YG KAMU SUKA"

      lagi..segala ini akan dapat dielakkan andainya clah doakan kebaikan utknya.
      clah jawab:hold dulu.


      Delete
    2. Saya minta maaf maaf kerana komen saya sebelum ni,saya harap cik lah doakan kebaikan utk saya.sebenarnya saya ada berlaku banyak kejadian pelik.sejak tahun 2004 lagi yang terakhir berlaku bulan 2 tahun ini.saya jadi keliru adakah ia dari Allah atau mainan syaitan.mungkin boleh kongsikan dgn cik lah dalam email. midy2020@gmail.com

      Delete
    3. alhamdulillah..
      clah akan doakan yg terbaik utk awak..insyaa Allah.
      jgn lupa antar email ke:klateblackrose@gmail.com dan jgn lupa buh no phone.

      Delete
  2. tahun depe jgn lupo sms saya...hehe

    ReplyDelete
  3. ok semuo..x payoh doh bgn male...doh lepas la..kihkih...

    ReplyDelete
  4. Mohon cik leh scan saya..bile bace blog ni pagi tadi tak semena mena saye menangis teresak esak kenangkan neraka walaupun tak tegambar saya neraka tu mcm mana

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah ambik nombor giliran tak?

      Delete
    2. assalamualaikum..Muhammad Hanifi Zakariah..
      ni hasil scanning clah:

      Allah memanggil2 menyuruh dekatkan diri kepadaNya..

      komen clah:
      alhamdulillah..carilah jalan, sentiasalah lakukan perkara2 yg mendekatkan diri kpdNya. dalamilah Islam..semoga adik mendapat rahmat dan syurga Allah. amiin..

      Delete
    3. MasyaAllah.. Seronoknya.. Adakah saya juga seperti Muhammad Hanifi? Doakan saya clah.. :'(

      Delete
  5. Cik Lah Rabu mlm Khamis ker Khamis mlm Jumaat. Hujan yang turun waktu dinihari dari Selatan hingga ke Utara MY. X tau tempat C Lah di Kelantan? Waktu antara 1.35am hingga 2.30am.

    Wallahu a'lam

    ReplyDelete
    Replies
    1. assalamualaikum..Azizi Abdullah..
      ni hasil yg clah scan:
      Allah redha dgn apa yg dilakukan(solat dan segala ibadah). carilah guru(agama) yg sesuai yg ada aura.

      komen clah:
      carilah habib atau waliyullah.. sb mrk mempunyai aura dan nur yg lebih dari tok guru biasa. kalau adik khuatir terjumpa guru yg salah(sb ada jgk yg menyamar), adik boleh kontek clah utk scan tok guru/habib tersebut. insyaa Allah.

      Delete
  6. Malam 24 tu tempat saya bunyi2 guruh nak hujan. Tak jadi malam yg hening dan tenang. Pagi dan siangnya panas tak redup dan nyaman.

    ReplyDelete
  7. Clah, khamis malam jumaat ke? saya tersedar sekejap tapi tak terbangun. sebelum tidur sempat jugak baca doa allahummainnaka 'afuwun kareem tuhibbu afwa fa'fuanni tu. pagi jumaat tergerak hati malam tadi ke lailatulqadar.

    clah, doakan saya dan keluarga supaya ditetapkan iman dan diampunkan dosa.

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum Clah; Boleh tak tolong scankan tak seni mempertahankan diri dan rawatan islam yg bernama Tapediri.. mereka medakwa tiada unsur mahluk halus / khadam / pedamping..
    Antara keramat2 ahli silat tapediri:
    1. boleh menyerang musuh dari jarak jauh..
    2. Sebarang perbuatan musuh utk kianat kepada ahlinya tidak akn berjaya.
    3. Pendiding dari serangan Jin dan syaitan.
    4. Boleh bunuh Jin / Saka..

    harap Clah boleh balas. atau send kpd
    sy di: kahfi_max@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'kmsalam..
      sapa ketuanya...ada blog tak?

      Delete
  9. Salam Clah,

    Skeng sy la pulok. Sy kepenatan...

    Wassalam

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum Clah
    Sudah 2 email saya antar ke Clah
    1st bulan 5, 2nd sebelum rayer
    harap Clah boleh luangkan masa
    dan di permudahkan Allah

    ReplyDelete
    Replies
    1. dia sibuk..sedang kan problem saya dimana staff pakai bomoh siam kat HQ pon x buat2 lagi..

      Delete
    2. Yela kak clah, buatkan utk kucengumuk ni. Da x sabar beliau.
      Ramainya minta perkhidmatan clah smpi gado2 suda

      Delete
  11. clah, sangat menarik mengenai malam lailatul qadar, name saya nizam, harap boleh berkenalan, ni no saya 019-3559684, saya agen etiqa takaful menjual medikal kad, tp kalu clah boleh remind saya malam lailatul qadar pada tahun syukur x terhingga saya, salam

    ReplyDelete
  12. Salam clah. Sy cuba email clah tp xdpt. Email dah tukar ke?

    ReplyDelete